tisdag 24 februari 2009

Test podcast!

blablalbalblablsadgsdag


Ok
An Internal Server Error Has Occurred.

Sista steget av många så inträffar detta, får försöka senare..

måndag 23 februari 2009

Tanke:Tre.Noll

Enligt grundaren av begreppet webb 2.0 Tim O´Reilly så ska ju tre kriterier uppfyllas för att kunna kallas webb 2.0.
Användaren ska personligen vara med och kunna bidra till sidans innehåll.
Användaren ska själv kunna ha kontroll över sin information.
Samt att designen på sidan ska vara fyllig, interaktiv och användbar.
Vad jag även hört så ska färgerna på sidan vara ljusa och flyta ihop på ett skönt sätt.

Detta är ju sköna grejer, och interaktivitet är bara positivt till en viss gräns dvs. men ibland kan det bli för mycket av det, som när man ska gå in och styra och ställa i filmer, och kan bestämma vad som ska hända och hur den ska sluta, en film vill man ju bara sitta och kolla på utan att veta vad som kommer att ske, men nog om det..

Webben utvecklas givetvis hela tiden, och nu på senaste tiden har utvecklingen skett lavinartat främst tack vare google som skapar nya användningsområden mest hela tiden, ett ord kommer inte utveckla eller förändra webben utan webben utvecklar sig oavsett om det finns en label på det eller inte.

Men rätt fascinerande som sagt att ett ord som det verkar ha gjort - kunnat skapa en sådan stor diskussion det ska Tom i alla fall ha credd för..

Tim O´Reilly


Källor:
http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html
http://web20.se/articles/2005/09/30/web_2_0_definition
http://www.happiness.se/artiklar/vad-ar-web-2.0.php

Hur du skapar din egen Wiki

Det finns främst två sätt du kan skapa din egen wiki på.

Första är att du skapar en wiki på liknande sätt som att skapa en blogg, nämligen på en gratis wiki sida, dock kan det kosta om du vill att enbart personer registrerade på sidan ska kunna gå in och editera information.
Detta sätt är mindre tekniskt avancerat och de flesta personer klarar av att starta en, du behöver ingen egen server, utan den ligger på sidan du registrerar dig på.
Det blir inte heller helt fritt, då sidan oftast har riktlinjer du ska gå efter, du får inte göra precis som du vill, men för vanligt användande fungerar det utmärkt.

Ex: på onlinewikis.
http://www.wikispaces.com
http://pbwiki.com/
http://www.wetpaint.com/

Andra sättet är genom att använda en speciell programvara vid namn mediawiki som du installerar och lägger upp på din webbserver.
Fördelarna med detta är att du kan styra utseende och innehåll precis som du vill, nackdelen är att det är betydligt mer tekniskt avancerat.

Återkommer med rapport om jag lyckas skapa mig en sådan.
http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki

lördag 21 februari 2009

Min wiki om poddradio är född.

Men vi säger podcast då svenska översättningen inte är alltför stilren.

Url:en dit är: http://wikiheypodcast.wikispaces.com/

Tanke:Två.Noll.

Distansutbildningar ökar allt mer läste jag idag i studenttidning studentliv, givetvis gör de det, då tekniken utvecklas hela tiden. Säg för sju år sedan var det knappt möjligt att läsa på distans.
Personligen gillar jag det, bra mycket mer frihet än att gå till klassrummet, har aldrig gillar det där traditionella 09:00 -17:00 samhället.
Dock finns det nackdelar också givetvis som med allt annat, det tar betydligt längre tid än "vanligt plugg" har jag märkt, det blir att man sitter och försöker lösa ett problem själv istället för att skicka mail eller dyligt till en lärare, så för mig kan det bli väldigt tidskrävande.. som nu: Har suttit med ett problem i flash i ca sju timmar i sträck, om jag hade varit i ett klassrum hade jag säkert löst detta problemet med lite hjälp av antingen lärare eller klasskamrater på fem minuter :/ Dock finns det klart fördelar med det också, tålamodet har blivit betydligt bättre nu än var det var för bara ett par månader sedan, sedan lär man med största sannolikhet mer att sitta och nöta igenom olika lösningar än att få hjälp så fort man fastnar med något.

Även bra med utvecklingen är att man kan spara in lite cash på att viss kurslitteratur finns som e-böcker, i alla fall inom denna genre av plugg.. föredrar dock den traditionella litteraturen, så man får stänga av datorn ibland och vila ögonen i en bok.

Det är även skönt att kunna gå in och redigera inläggen då och då när man kommer på något mer att skriva, att det inte är det slutgiltiga det man skriver.. utan det är ju bara att gå in och trycka på en knapp och lägga till mer information.

Verkar dock inte vara mycket kontakt klasskamraterna emellan, gäller väl att någon tar första steget för en sådan kontakt.. att blogga som ett moment i kursen hjälper ju en på vägen att skapa kontakt, eller i alla fall få reda på lite mer om varandra.

hmm nu ett glas grönt te och sätta sig med flash igen :)

måndag 16 februari 2009

Blogg om Wiki

Nu ska jag alltså börja blogga om Wiki, det blir första steget av tre på min lilla digitala resa..

Själva ordet Wiki kommer från hawaiianskans ord för snabb, kort och gott är wiki en webbsida, där sidorna redigeras av besökarna själva, dvs. du lägger till din egen information om ett specifikt ämne, du styr även själva länkningen, kursiv, bold och teckensnitt mm. med hjälp av ett speciellt uppmärkningsspråk som är typ som HTML men enklare för användaren att styra. Källa

Jag gjorde själv mitt första inhopp och lade till information nu i dagarna, endast för att testa hur det gick till..
Summan av kardemumman så var det väldigt simpelt att lägga till information, detta är verkligen ett väldigt intressant sätt att ta emot information på samt delge information.

Får se om jag startar en ny blogg för detta ändamål eller om jag skapar en egen avdelning i denna..

onsdag 11 februari 2009

Lärkontakt.

Väldigt knepigt men något liknande detta kanske.

Det känns rätt självklart för mig att sätta internet i fokus under kursen digitala distributionsformer, då det är det jag använder mig främst av i dagliga livet, förutom mobilen då kanske men det känns inte så kul att genomföra detta i praktiken.
Det är väl bra att utgå från denna blogg, jag har varit emot bloggar sen första gången jag hörde talas om det typ, men man ska ju vidga sina vyer så det är lika bra att blogga hårt från början.
Via bloggen skriver jag om om wiki - wiki till podcasting – podcasting om ?



I essän kanske det blir att avhandla podcasting, då detta är relativt nytt för mig och skulle vara intressant att skiva om under användarperspektiv, medans jag skriver kan jag t ex ta upp hur det är för en förstagångsanvändare och hur han (läs jag) uppfattar det och så vidare, eller? Osäker på hur vi skulle göra här.

Litteraturen som jag väljer är:Richardson, Will (2006). Blogs, Wikis, Podcasts, and Other Powerful Web Tools for Classrooms.
Då den verkar vara omfattande för de ämnen jag ska ta upp, plus att Patrik skrev den som exempel då måste den ju vara ok.

söndag 8 februari 2009

Duggan

Duggan hade vi nu i dagarna (en liten tenta) i ett s.k delat dokument via google docs.

Detta blev en helt ny upplevelse för mig, då jag inte ens hört talas om något liknande innan. Tycker själva idén är en skön grej och säkert även praktiskt i olika sammanhang, det fungerade så att vi blev indelade i en grupp om fyra personer. Sedan vid ett speciellt klockslag fick vi tillträde till ett dokument som liknade ett vanligt worddokument, där fick vi tillträde till ett X antal frågor som vi i gruppen gemensamt skulle besvara på. Till en början var det rätt så rörigt, då någon sparade det dom skrivit så uppdaterades sidan och man tappade bort sig var i dokumentet man befann sig. Det skrevs även med Bold utav någon så frågorna som också stod med bold rördes ihop med svaren osv.. men när man vande sig med detta flöt det på relativt smärtfritt fram tills det var 30 minuter kvar dvs. då jag tydligen hade missuppfattat hur vi skulle gå tillväga med att svara på frågorna. Jag hade fått för mig att vi bara skulle komplettera om vi kände att det på någon fråga saknades något i svaret. Men vi skulle alla individuellt svara på alla frågor, vilket är ganska självklart då det annars är svårt för en individuell bedömning.. men o andra sidan kändes det då rätt onödigt att använda sig av just ett delat dokument, då det t ex på en fråga var väldigt svårt att inte upprepa det som redan hade skrivits (för det skulle vi ju inte göra) Med tanke på att jag var rätt sen med att börja svara på frågorna så blev det rätt svårt att hitta ny information om inom vissa frågor.

Så det blev lite stressigt sista 30 minuterna.. men men..

Tanke:Ett.Noll

Social Networking.

Via nätet har detta fenomen funnits ett bra tag nu, jag själv reggade mig på min första community för ca 8-9 år sedan kanske, det var skunk. Efter det reggade jag mig på ett par fler, men då hade man mest kontakt med folk man inte kände IRL (in real life).. men detta ledsnade jag rätt fort på och slutade med detta nästan direkt, (nåja, efter något år).

Efter det har det kommit nya siter så som stayfriends, och nu senast dom största så som myspace och facebook. Just stayfriends och facebook använder man sig av för att hålla kontakten med vänner/bekanta samt att återuppta kontakten med gamla vänner/bekanta som man ej träffat på länge, detta är helt klart en skön grej. Dessa sidor fungerar generellt bra då dessa är utformade till lite äldre personer. Jag själv är reggad på facebook men tycker det är en enorm hype över detta, det känns som det är slags tävlan den som har flest Facebookvänner när dör vinner – liknade det kända ordspråket den som har flest och mest saker när han dör vinner :) Ledsnade rätt fort på det och inte speciellt aktiv på facebook nu längre.

Om vi ser till de vanliga communitys så som lunarstorm och playahead som överlag är riktade till yngre personer som fortfarande är i skolåldern.
Genom dessa sidor känns det som mobbning är relativt vanligt förekommande, då de personer som blir mobbade i skolan inte kommer ifrån sina mobbare på fritiden då kan ta kontakt lätt via dessa sidor, och fortsätta sin mobbning även på fritiden.
Men det finns ju även fördelar för dessa personer som blir mobbade IRL och inte alltid har så stor social kompetens, dom kan skapa sig en ny identitet online och leva sitt liv där, via forum, onlinespel och communitys. Givetvis finns det nackdelar med detta då dom lätt fastnar i denna overkliga onlinevärld och förlorar helt sina sociala skills IRL, och detta lär bli ett problem när dom ska ut i arbetslivet.

Jag själv är väl i en bra generation som har upplevt både och, för när jag var 10-15 år så fanns inte dessa community´s utan dessa kom när jag var runt 16-18. Så jag har upplevt båda sidor.