torsdag 26 mars 2009

Avslutande tankar om wiki

Wiki´s kom, wikipedia blev enormt, wiki´s i sig kommer att växa när det kommer till användadet i skolan och på företaget, i och med att webb 2.0 kommer att växa så kommer således användningen av den enligt mig ultimata webb 2.0 sidan att växa.

Wiki´s är praktiskt och kan användas till allt möjligt så som, anteckningsbok för privatanvändaren då du nu även kan ha en lösenordsskyddad wiki, din kolonilott kanske behöver struktur och koll på vad som är tillåtet eller inte, sätt upp en wiki så har alla koll på det.

På företaget som en slags samordningscentral där man startar upp nya projekt och på ett smidigt sätt bollar information mellan varandra, nya anställda kan lätt ta till gammal information på ett smidigt sätt, du kan sätta upp alla veckomöten, och vad som avhandlats i mötet.

I skolan, sätt upp läroplanen på wiki, lärare sätt en wiki och lämna förslag på vad som kan förbättras, få tips skolor emellan vad just kan göra din skola bättre.
Sätt upp projektarbeten på en wiki, uppsatser - lägg upp dom på en wiki och dela med er av ert forskande.

Möjligheterna är oändliga, bara man vågar att föra utvecklingen framåt.

Avslutande tankar om kursen och så

Då har kursen varit avslutad ett tag..

Riktigt annorlunda upplägg på denna kurs, ett väldigt bra och intressant sätt att lägga upp den på, betydligt roligare att köra både sitt eget arbeta och att läsa kursplanen på en blogg.

Jag var innan detta rätt så skeptisk mot bloggar, och hade då naturligtvis inte bloggat innan, men klart positivt överaskad.. men jag kommer nog inte fortsätta blogga om mitt liv, då det är rätt trist ;) Men om det dyker upp något speciellt projekt eller liknande så kommer jag kanske starta en blogg och skriva om det där, men denna jag har här får nog vara kvar utifall att..

När jag läste dagens inlägg om den stressade Patrik kom jag att tänka på att det är ju nästan än mer stressat för en lärare en elev, det har jag inte tänkt på innan ;) Tur för honom att vi ändå va så pass få elever som vi var i denna kurs, tänk om det var 15 elever till :0

Då jag själv är lite halvstressad och inte ens är helt klar med den kursen som gick parallellt med denna kurs,(Får hoppas svaret på min fråga gällande där jag fastnat kommer snart av Ulf :)) hinner jag verkligen inte just nu lägga ner mer tid på att få ordning på min podcast ännu, men ska ordna det i framtiden för det är väldigt intressant att kunna sända radio på det sättet, och jag har ju en underbar radioröst (säger min mor i alla fall) ;) så jag måste ju nå ut till mina lyssnare.
Så det får duga med en audioblog på denna kurs..

Essän har jag inte gjort några ändringar med sedan jag lämnade in det, där klockan 05 på morgonen, utan den får vara lite halvflummig istället för kanske helt korrekt, en diskussion ska ju vara lite utsvängd tycker jag så det passar bra.

Och så ett litet tacktal.
Tack till Patrik för en väl genomförd kurs och som gjort detta möjligt, och även tack till mina kurskamrater som varit så duktiga ;)

söndag 22 mars 2009

Tanke.Sju.Noll

Frågan är om vi kan lära oss från varandra via webben?
Svaret är ju självklart - Ja visst kan vi det, det visar inte minst denna kurs ;) Men det är självklart skillnad på från vart informationskällan kommer ifrån, men för mig känns det rätt självklart att lita lika mycket på det som står på t ex Wikipedia och i kursbloggen, eller njaa.. men nästan i alla fall.

Men självklart så är inte allt som skrivs och sägs på nätet trovärdigt och riktig information, det förstår jag med. Hur vet man vad som är sant då? Det är väldigt svårt att veta, men det finns ett par saker man kan kolla på och vart man hittar sin information.
Du bör ju kolla på vad för slags sida du hittat informationen från, är sidan seriös? Har den många träffar? Stora sidor tycker jag man kan lita mer på än små sidor, rent generellt alltså. Det går att jämföra med stora och små varumärken, då stora och kända märken faktiskt har bättre kvalitet på sina kläder eller produkter, rent generellt alltså. Givetvis finns det undantag från produkter som ännu inte fått kommersiellt genomslag. Det samma gäller på sidor på internet.

Hur man anger källan spelar in tror jag helt säkert, för ju seriösare intryck man ger när man skriver ut källan desto trovärdigare blir det, eller intrycket blir trovärdigare rättare sagt, det betyder ju inte att själva källan blir trovärdigare egentligen.

Hur många källor man anger till ett visst ämne spelar även in, om vi kan koppla olika fakta och teorier till en och samma fakta, så ger det betraktaren större möjligheter att själv kunna skapa sin egen tanke utifrån det jag har angivit, helheten blir större, ju större helhet desto trovärdigare får man känslan utav att en viss information är, eller snarare kanske det är tvärtom, då det är lättare att få in osanningar i ett större sammanhang typ.

Sedan hur jag vill framstå på webben, det är en bra fråga som jag faktiskt inte tänkt på överhuvudtaget tills nu, tyvärr har jag nog inget bra svar på det.. men det hade ju varit trevlig om man framstod som någorlunda vettig som lämnar trovärdig information, det är i alla fall ett mål man kan sträva efter om inte annat ;)

Forum - Del 4 - Vem håller koll så att det inte spårar ur

Forum - Del 4 - Vem håller koll så att det inte spårar ur.

Forum - Del 3 - Exempel på forum som finns

Forum - Del 3 - Exempel på forum som finns.



Länkar till forumen jag tagit upp.

http://www.grafisktforum.org/

http://www.foretagande.se/forum.html


http://www.misshandel.ifokus.se/

http://www.biljardforum.se/

http://www.alltomtv.se/

http://www.familjeliv.se/Forum-0-0/

http://www.sweclockers.com/forum/


http://www.4chan.org/

Och till sist sidan som länkar till dom största forumen i världen

Forum - Del 2 - Skillnader mellan forum, och chatt och blogg

Forum - Del 2 - Skillnader mot chatt och blogg.

Forum - Del 1 - Vad är forum?

Steg 3 - Podcast (alt. audioblogg) - Forum
Ska försöka styra upp en fungerande podcast genom att inte använda bloggen inom en snart framtid, annars blir det en audioblogg.. Vi får se..
Då jag inte förstår vart felet ligger, reggad och allt är klart på FeedBurner och har validerat giltigt - RSS feed för podcasting via bloggen.


fredag 20 mars 2009

Essä - Wiki - Ur ett användarperspektiv med príoritering på Wikipedia.

Ojoj, klockan är 05:00.. Jaja bara 4 h försent ;)
Nu ska jag sova.

Essä - Wiki - Ur ett användarperspektiv med prioritering på Wikipedia.
Ladda hem här - kör via rapidshare - tryck på free user.



Edit:
Hehe, var trött inatt. Fem timmar skulle det ju vara;)

Kan man/får man göra lite småjusteringar? Då OpenOffice inte var så speciellt samarbetsvilligt inatt.. eller har Patrik samlat in våra essä´s?

torsdag 19 mars 2009

Review: Vad man vill, var man vill, när man vill: Att använda poddradio

Ledsen jag är lite sent ute, men det är mycket nu..

Till Björn Lestell
Intressant titel, lite halvestetisk sådär ;)

Ämnet är intressant, upplägget är kanon då många tvekar över den tekniska svårigheten när det kommer till podcasting, att använda eller inte använda podcasting? Tror många drar sig just för det tekniska.

Bra upplägg från början, man förstår väl att det är ur ett användarperspektiv som din essä kommer utgå ifrån, vilket var meningen.

Frågeställningen är bra ställd och direkt efter frågeställningen så presenteras den tilltänkta användaren på ett utförligt sätt, bra att du inte bara valt någon random person som jag har gjort, utan du har gjort efterforskningar på detta ämne och redovisar källan till det.

Bra att du väger in för kontra nackdelar på alla moment du tar upp.

Bra med lite diagram över intressant statistik.

I frågeställningen nämner du inget om att han ska synka den med sin mp3spelare, sedan skriver du att han måste ha en mp3spelare för att för att synka. För den mindre insatta låter det som det krävs en mp3spelare för att kunna lyssna på poddradio, eller så kanske missade jag något.
Några av källorna har ett par år på nacken, kanske inte just för den tekniska biten men ändå, något negativt måste man ju hitta ;)
Sedan har du inga wiki-källor med? Jag som förspråkar wiki-källor i min essä blir lite besviken över det ;)

Två tummar upp ifrån mig, bra skrivet.

måndag 16 mars 2009

Tanke:Fyra.Noll

Hmmm.. vart tog den vägen..

Klart är att web 2.o är framtiden, då det övervägande på top tio listan över välbesökta internetsidor ingår i den kategorin ex: youtube och facebook, myspace är ett annat exempel, dock inte ett speciellt snyggt sådant :)

Web 2.0 för mig är när publiken/användaren som tidigare endast var just detta har gått och blivit producenten eller åtminstone co-producenten till utvecklingen på en sida. På en sida som youtube tex eftersöker publiken samt lägger ut informationen, allt flyter samman och det strävas mot ett och samma mål tillsammans, mer delaktighet och interaktion.

Designen har ju blivit annorlunda också sedan 1.0, mjukare och ljusare färger istället för stora boxar och grejer, men det vet jag dock inte om det beror på just uttrycket som Tim O'Reilly grundade, för designmässigt skulle det ju skifta utan detta uttryck hur som, allt går i vågar.

Men web 2.0 är givetvis här för att stanna..

söndag 15 mars 2009

Lärkontakt final edition

Efter att ha snurrat runt som en galning så ser det slutliga lärkontakten ut som följer..

blogg - wiki
wiki - podcasting
podcasting alt. en audioblogg om - forum

Essä - Wiki Ur ett användarperspektiv med prioritering på Wikipedia.

Edit:

Prel. essä [sen, och inte mycket gjort]

Efter att ha legat utslagen av något virus ett gäng dagar lyckades jag i alla fall komma igång med min essä så smått ikväll, så här kommer det lilla jag gjort hittills..

Ladda hem här!
Wiki - Ur ett användarperspektiv med prioritering på Wikipedia


Ojoj vad stressigt det kommer bli nu, fick idag reda på att jag även har kvar en uppgift från kursen vektorgrafik och animation ;( som inte var klar, den hade jag helt lyckats förtränga.
Börjar man bli gammal kanske? Minnet är kort men dåligt, eller vad säger man? Kort och bra? Kort och kort kanske, lagt kort ligger.


Men imorgon bör min Creative X-Fi XDock Wireless komma får trösta mig med det, ska blir redigt nice..

måndag 9 mars 2009

Streamad sport

Nu är detta säkert old news för dom flesta, men någon kanske missat det.
http://www.myp2p.eu/index.php?part=sports

Du ser i princip varje match inom vilken sport du vill, kvaliteten är väl sisådär ibland, men ändå helt ok.
Bitraten står vid sidan av länken, så du väljer gärna den med högst bitrate - desto bättre kvalitet.

Oftast kan du se via ex: mediaplayer eller liknande annars laddar du hem ett program: tex. sopcast och kör via det.

Screen-video-capture?

Tips på något screencastingprogram, vilket är bäst?

Installerar just nu Snagit 9.1.0.2006.
Intressant och se hur det blir, testade innan fraps men det var konstigt, verkade endast vara för spel, hmm.

Tänkte jag skulle använda mig av detta till kursen multimediaproduktion.


Edit:
Verkade ju fungera finfint, riktigt smidigt..
Tog desto längre tid att lägga upp videon här :O

Tankar kring min wiki

Då jag kommit igång med min wiki så ska det utvärderas tänkte jag, har alltså startat en wiki om podcasting, jag valde att skapa min wiki på det minst avancerade sättet, detta genom sidan wikispaces, där du i princip har allt klart, det jag behövde göra var att skapa ett konto på sidan dvs göra en registrering.
Adressen till min "WikiHeyPodcast" valdes då det sjunger skönt när man säger det, samt att det är en wiki som säger hej till podcasten - här finns information om podcasting, ett strålande namn :)
När jag registerat min wiki var det bara att logga in och skiva in sin text, samt att skapa kategorier.
I kategorierna/rubriken skapade jag sedan ett gäng undermenyer för att strukturera upp texten, så användaren för större koll på vad som tas upp i wikin.

Försökte även strukturera upp sidan – layouten på ett så trovärdigt vis som möjligt genom rubriker och underrubriker samt horisontella linjer under varje kategori/meny och undermeny.
Samt att nederst på sidan länka till alla sidor som finns med i min wiki.


Hade ju tidigare tankar på att starta en wiki genom MediaWiki men det får vänta då tiden är knapp, tiden går riktigt fort nu, kurserna bara flyger iväg tycker jag.

tisdag 3 mars 2009

bla bla bla podcast




Alltså är det jag som lider av något..
Fungerar det för någon?

För denna duger väl att slänga i link-fältet på bloggen? http://ia331434.us.archive.org/3/items/testar_683/mmm.mp3

Tanke:Sex.Noll

Personligen använder jag inte mobiltelefonen till annat än att ringa, sms:a och kanske något mms då och då, föredrar helt klart min 22 tummare framför någon liten 3.5 tummare.

Men det kanske blir ändring på det snart då det är dags för en ny pod, kvalar just nu mellan om det ska bli en iPod classic eller en iPod Touch, om jag väljer touchen så är jag ju redan där, och när jag vänjer mig med denna så kanske jag vill slänga in android i mobilen, inte mycket att tveka över då det är gratis, även appzen.
Har inte personligen så stor erfarenhet av open source program, linux har jag testat lite, och ganska nyligen börjat använda open office som fungerar riktigt bra, hoppas det är trend som fortsätter växa och stannar kvar.

Klart riktigt ballt att google som ligger bakom Android, erbjuder $10 miljoner till den eller dom personer som utvecklar den bästa appzen, på så vis är ju open source sjukt grymt. Att dom går in med den summan förstår jag dock inte, är antagligen bara småsummor i jämförelse med vad dom kommer få tillbaks i och med denna investering förvisso men jag tror folk hade varit intresserade av att hjälpa till med appzen utan den summan, men klart att dom pengarna ger extra pr för google.

måndag 2 mars 2009

Spotify invites

Själv använder jag det inte lika frenetiskt som jag gjorde för 6 månader sedan då jag var nyreggad, tycker utvecklingen har gått ner sig lite sedan den stora hypen kom. Mycket musik som plockas bort då och då osv..
..nja klart skön grej till en början, men inget som drar mig bort från att fortsätta köpa min musik.
Radion använder jag mig fortfarande av dock, ett bra sätt att hitta nya musik då man har färdiga spellistor inom tex: hip-hop och house.

Dock finns det mycket invites nu, här är några sidor som ger bort:
http://spotify.fleo.se/
http://lakka.se/index.php?p=spot
http://garaget.in/invites/index.php
http://spotify.rejected.se/


Spotify

Cooliris 1.9

Ett ballt add on till FF, gränssnittet är som i iTunes 3d view, du bläddrar mellan bilder och videos på ett 3d-aktigt smidigt sätt, funkar på siter som: Youtube, Facebook, flickr osv..
http://www.cooliris.com/

Vy från Youtube.

Vy från min blog.

Som synes så är det ett smidigt sätt på att enbart fokusera på tex. bilderna på en sida.

Tanke:Fem.Noll

Det första ord jag tänker på när jag började fundera över hur det egentligen står till med källor och utvecklingen runt den: Rörigt!

Rörigt var det inte var när man skrev ut och använde sig av källor på mellanstadiet, dvs. innan internets stora genomslag. Givetvis?! väger fördelarna tyngre med internet då det är otroligt smidigt att hitta information, eller kanske inte för du måste ju nästan 100 % av gångerna du hittar information dubbelkolla den informationen som du hittar om det verkligen stämmer. Jag menar så fort du googlar ett ämne så kommer det oftast upp ett stort antal bloggar som har med frågeställningen på ett eller annat sätt. Sedan finns ju wiki´s av olika slag, wikipedia - den fria encyklopedin som är den största, gör stickkontroller av informationen som finns på sidan, så övervägande så stämmer informationen där om jag uppfattat saken korrekt, men övervägande duger inte.

Utvecklingen är som sagt både positiv och negativ, men du har ju alltid ett eget val - du behöver faktiskt inte hänga med i utvecklingen som sker, du kan fortfarande söka din information enbart på det gamla traditionella sättet, men hur kul är det egentligen?
- Orka, som kidsen säger idag.

söndag 1 mars 2009

Podcasta om forum, är det ok?

Jag tänkte om man kunde podcasta om forum kanske, får man det?
Sedan vet jag inte riktigt om jag vill skriva min essä om podcasting.. om det är ok att podcasta om forum, kan jag då skiva min essä om forum också?